Pienryhmäkoti Silmu

Minna : Silmun vastuuhenkilö, psykiatrian sairaanhoitaja AMK, johtamisen ja kehittämisen YAMK opinnot

Minna

Silmun vastuuhenkilö, psykiatrian sairaanhoitaja AMK, johtamisen ja kehittämisen YAMK opinnot

Minnalla on työkokemusta turvakodilta, perhetyöstä, sekä pienryhmäkodissa vastaavana ohjaajana ja toiminnanjohtajana toimimisesta.  Hän hyödyntää mielellään myös kirkkomuusikon sekä puutarhurin koulutuksiaan Silmussa, jossa ympäröivä luonto ja pihapiiri tarjoavat runsaat mahdollisuudet toteuttaa puutarhaunelmia lasten kanssa.  Minna on  kuunteleva johtaja, joka tekee työtä sydämellä ja ruokkii iloista ilmapiiriä.

Vapaa-aikanaan monipuolinen Minna viihtyy mm. musiikin,mökkeilyn, veneilyn ja puutarhanhoidon parissa. Yhdessä tekeminen ja kokeminen ovat niitä asioita , joita hän Silmussakin pitää tärkeinä, koska ne opettavat näkemään sitä hyvää mitä meillä ja meissä kaikissa on.

Luonto, lapset ja eläimet ovat Minnalle arvokkaita ja tärkeitä, ja Minnan motto onkin Fransiskus Assisilaisen sanoin:

"Niin kauan kun maailmassa on lapsia, kukkia ja lintuja, niin kauan on toivoa."

Netta : Sosionomi, lähihoitaja

Netta

Sosionomi, lähihoitaja

Netta on molemmissa koulutuksissa erikoistunut lasten ja nuorten kasvuun ja tukemiseen. Hänestä työssä on tärkeää usko siihen mitä tekee, jota lapset ylläpitävät kehityksellään ja sen tuottaman ilon kautta. Lasten kanssa oivaltaminen muistuttaa hänelle siitä, ettei aikuisenkaan tarvitse pyrkiä valmiiksi vaan antaa itselle mahdollisuus elinikäiselle oppimiselle.

Silmun arjessa Netta arvostaa yhtälailla järjestettyä toimintaa, kuin niitä ihan tavallisia yhdessäolon hetkiä ja turvallista arkea. Kasvattajana Netta pitää tärkeänä hyödyntää tasapainossa lempeyttä ja lujuutta  lasten kanssa.

Ihmisläheinen alanvalinta näkyy myös Nettan henkilökohtaisessa arjessa, kun vapaa-aika kuluu pääosin ystävien ja perheen parissa.

Silmun työyhteisössä hän arvostaa perustehtävään sitoutunutta, mutta huumorin täytteistä yhteishenkeä. Työkavereiden keskuudessa pirteä ja reipas Netta on  saanut selvästi herkkusuun roolin, joten hänen motto löytyy Pikku Myyn suusta: ”kaksi karamellia lasketaan kai yhdeksi, jos ne ovat tarttuneet toisiinsa?”

Timo : Nuorisotyön ohjaaja

Timo

Nuorisotyön ohjaaja

Timo on lastensuojelun veteraani ja moniottelija, joka uskoo läsnäoloon ja yhdessä tekemiseen. Hän on työnohjaajakoulutuksessa perehtynyt toiminnallisen ryhmätyön menetelmiin, joita hän ohjaajana hyödyntää myös Silmun arjessa. Lasten kasvattamisessa rajat ja rakkaus ovat Timon mielestä tärkeitä.

Timo on ulkoilmaihminen, joka vie lapsia ulos ja luontoon. Vapaa-ajan täyttää perhe, moottoripyöräily, metsästys ja liikunta kamppailulajin parissa.

Timo arvostaa Silmussa sen sijaintia ikivanhalla kylällä, johon on hyvä kuulua ja sen alla maata, johon on hyvä juurtua ja kasvaa.

Jaana : sosionomi

Jaana

sosionomi

Jaanan ammatillisella polulla on ollut hoitoalan työtä hierojana, pieneläinhoitajana, ja ennen sosionomiopintoja hän työskenteli pitkään kaupanalalla. Ahkera Jaana on jauhopeukalo, jonka rauhallinen olemus saa lapset ja nuoret viihtymään kanssaan Silmun keittiössä. Jutustelulle on aina aikaa, varsinkin leipomisen ohessa, sillä myös kuunteleminen on Jaanan taitolaji. Lasten ja nuorten kanssa hän pitää tärkeänä huomioida kaikkia yksilöllisesti ja yhtälailla kohdella kaikkia tasapuolisesti. Työkavereita hän hemmottelee karjalanpiirakoilla ja voi hieroakin, jos oikein tiukka paikka tulee.

Vapaa-ajalla Jaana mielellään leipoo, laittaa ruokaa ja lenkkeilee  koiran kanssa metsässä. Luonnossa oleminen on hänen kokemuksensa mukaan tärkeä rauhoittumisen keino niin lapsille kuin aikuisillekin.

”Koskaan ei ole liian myöhäistä yrittää, ja epäonnistumisia ei kannata pelätä”.

Jere : Lähihoitaja

Jere

Lähihoitaja

Jere on nuori isä ja aikuinen, joka ymmärtää nuorten kokemusmaailmaa oman elämänkokemuksen tuomien oivallusten kautta. Hän on rauhallinen ja lapsia rakastava huumoriveikko, joka suhtautuu työhön vakavasti. Työkaverina Jere on kaikkien kanssa toimeentuleva joukkuepelaaja, jolle on tärkeää nähdä asiat lasten näkökulmasta ja miettiä ongelmien ratkaisemiseksi kaikille hyvä ratkaisu.

Liikunnallinen Jere arvostaa Silmun luontoympäristöä eikä toiminnallisena kaverina häiriinny myöskään säpinästä. Vapaa-ajalla sählymaila ja kalastusvälineet ovat aina valmiina liikkeelle.

”Sellainen henkilö, joka syö pannukakkua ja hilloa, ei voi olla kauhean vaarallinen”.

Kaija : lähihoitaja, lasten ja nuorten erityisammattitutkinto

Kaija

lähihoitaja, lasten ja nuorten erityisammattitutkinto

Kaija on koko työikänsä toiminut lasten ja nuorten parissa, joista viimeiset 20 vuotta lastensuojelussa.

Kaija on reilu työkaveri ja lapset tunnistavat hänessä muumimamman touhukkaan askeleen, jolla on  yhtä lämmin sydän. Lapset viihtyvät Kaijan kainalossa, koska hänellä on kyky luoda turvallinen kontakti lapseen.  Reipas Kaija käy vapaa-ajalla vesijuoksemassa ja viileämpää vettä hän hakee avannosta. Kuivalla maalla hän nauttii ulkoilusta ja sisällä kilkkaa sukkapuikot. Ja kaikkihan tietävät, että Kaija on jouluihminen, joka rakastaa luoda ympärille kodin tunnelmaa.

”Luultavasti myrskyjä onkin vain siksi, että niiden jälkeen saataisiin auringonnousu.”

Sini : sosionomi

Sini

sosionomi

Sini on erikoistunut opinnoissaan lastensuojeluun ja perhepalveluihin sekä vammaistyöhön. Hän on opiskellut myös kasvatustieteitä.  Sinillä on aikaisempaa kokemusta erityistä tukea tarvitsevien nuorten tukemisesta koulumaailmassa. Tätä kokemusta hän mielellään hyödyntää myös Simussa, jossa hän jakaa erityisen vastuutehtävän koulunkäynnin tuesta lapsille.
Sinin levollinen olemus ja viisas katse välittävät viestin luotettavasta ihmisestä, jonka lähellä on helppo olla oma itsensä.

Sini arvostaa Silmun toimintaympäristön monipuolisuutta ja haluaa omalla esimerkillään kannustaa nuoria olemaan aktiivisia kokeilemaan uusia asioita. Sinistä  on tärkeää nähdä toivon näkökulma ja todeta:

”Mikä ihana ajatus onkaan, että osa elämämme parhaista päivistä on vielä edessä päin. ”

Petri : Hum. kand. (FM meneillään)

Petri

Hum. kand. (FM meneillään)

Petri työskentelee Silmussa sijaisena, toimien lähityöntekijänä ja jakaen vastuutehtäviä koulunkäynnin tuesta Silmussa.

Pete on rauhallinen elämää ja ihmisyyttä tarkkaileva luottopakki. Hän osaa katsoa maailmaa laajasti eri näkökulmista ja haluaa olla herättämässä ja tukemassa lapsen ja nuoren omaa ajattelua. Hänellä on kyky löytää asioiden ydin ja kohdentaa kasvu ja kehitys oleelliseen. Pitkän luokanopettajakokemuksen myötä Peten vahvuuksia ovatkin kouluvalmiuksien tukeminen, sekä lämmin kohtaamisen taito.

Pete arvostaa Silmun toimintaympäristön historiallista miljöötä ja sitä ympäröivää monipuolista luontoa. Hänelle merkityksellistä on saada työskennellä työilmapiirissä, jonka arvoihin voi mieluusti sitoutua.

Historia ja yhteiskunnan seuraaminen ovat Peten kiinnostuksen kohteita opiskelunkin puolesta. Vapaa-ajallaan hän myös seuraa urheilua, etenkin raveja ja jääkiekkoa. Omaa kuntoaan hän hoitaa höntsä-sählyä pelaamalla ja metsälenkeillä koiran kanssa. Koirat saavatkin Peteltä aina rapsutukset.

”Ainoastaan sydämellään näkee hyvin. Tärkeimpiä asioita ei näe silmillä.”